powrót

Tradycja w naturalnym smaku

Moniecka spółdzielnia mleczarska zawojowała rynek żółtych serów w plasterkach dzięki wyjątkowej staranności produkcji

 

 

Przestrzeganie sprawdzonych i niezmienionych receptur, korzystanie z bogactwa nieskażonej natury, proste oraz nowoczesne rozwiązania, a wszystko tak zrobione, aby było na wyciągnięcie ręki. Oto sposób na sukces realizowany przez założycieli i współczesnych twórców historii Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Starannie rozwijana od 45 lat tradycja tworzenia wysokogatunkowych wyrobów mleczarskich oraz najnowocześniejsze zakłady produkcyjne w Polsce pozwalają firmie z Moniek zajmować czołową pozycję w rankingu liderów branży. Lista sukcesów jest długa, a każdego roku dopisuje się do niej kilka kolejnych wydarzeń. Do najnowszych trofeów należy godło e-jakość – Laur Internetu 2017 przyznane dla gamy serów żółtych w plasterkach.

MSM Mońki została założona 1 maja 1972 r. Tutejsze wyroby mleczarskie produkowane są w jednym z najbardziej zielonych rejonów Polski, który zachował swoje naturalne walory. Przyroda województwa podlaskiego pomaga tworzyć sery o niespotykanym, bogatym smaku, czerpanym wprost z natury. Zlokalizowana w Dolinie Biebrzy i Narwi mleczarnia korzysta świadomie i odpowiedzialnie z zalet otaczającego ją środowiska, a spełnianie restrykcyjnych norm ochrony zasobów przyrody jest podstawową jej dewizą. Potwierdzają to międzynarodowe certyfikaty. Za jakość dostarczanych produktów odpowiada także stosowanie zaawansowanych technologii oraz stałe podnoszenie standardów produkcji.

Wprowadzenie nowych technologii pozwoliło firmie uzyskać bardzo dużą wydajność. MSM Mońki zatrudnia obecnie ponad 200 pracowników. Codziennie przetwarzanych jest tu blisko 500 tys. l mleka, a zysk firmy za rok 2016 wyniósł 8,14 mln zł.

Do najważniejszych produktów firmy należą sery dojrzewające typu holenderskiego i szwajcarskiego, masło w klasie extra, a także miksy tłuszczowe oraz wyroby proszkowane.

Nasza spółdzielnia osiągnęła renomę na rynku mleczarskim m.in. dzięki szerokiej gamie produktów w plastrach, z których każdy spełnia najwyższe standardy jakościowe. W 2010 r. uruchomiliśmy linię produkcyjną umożliwiającą zamknięcie plastrów w opakowaniach typu „otwórz-zamknij”. Krok ten pozwolił na poszerzenie oferty produktowej i zwiększenie jej konkurencyjności na rynku krajowym oraz zagranicznym – mówi prezes S. Jamiołkowski.

 

Jarosław Buchholz