powrót

Szkoła modnego wykształcenia

VIAMODA kształci projektantów-profesjonalistów, świadomych teoretycznych i praktycznych aspektów funkcjonowania branży mody i rynku gastronomicznego.

 

VIAMODA Wyższa Szkoła w Warszawie rozpoczęła swoją działalność w 2010 roku jako Polsko-Włoski Instytut Designu i Managementu VIAMODA, który miał na celu stworzenie innowacyjnych propozycji edukacyjnych dedykowanych profesjonalistom z branży mody. Obecnie uczelnia jest centrum edukacyjnym kształcącym na kierunku wzornictwo w zakresie branż kreatywnych z obszaru mody oraz sztuki kulinarnej. – Te pozornie odległe specjalności mają wiele wspólnych mianowników. Łączy je otwarcie na nowe trendy i modę, dostrzeganie zmian w otaczającym nas świecie, nastawienie na niekonwencjonalne i twórcze działania przy jednoczesnym uwzględnianiu oczekiwań klientów – mówi dr inż. Marzanna Lesiakowska-Jabłońska, prorektor ds. dydaktycznych VIAMODA Szkoły Wyższej w Warszawie.

Kształcenie w oparciu o autorski program nauczania umożliwia kompleksowe przygotowanie specjalistów do potrzeb wymagającego rynku pracy branż kreatywnych. Studenci zdobywają umiejętność łączenia wiedzy odnoszącej się do obszarów projektowania i działań biznesowych w wybranej dziedzinie z realnymi umiejętnościami i kompetencjami. Zarówno w obszarze food design, jak i fashion są to m.in. procesy projektowania, kształtowania wyczucia estetyki, szeroko rozumianej mody i trendów oraz kompetencji zarządczych i biznesowych. Proces dydaktyczny uwzględnia praktyczne potrzeby rynku i odbiorców przemysłu mody oraz przeżywającej rozkwit, branży gastronomicznej. VIAMODA kształci na poziomie studiów licencjackich i podyplomowych oraz prowadzi profesjonalne kursy i szkolenia dla branży mody i kulinariów.

W procesie edukacyjnym Uczelnia wspiera wszechstronny rozwój osobowości oraz wrażliwości studentów i słuchaczy, pomaga w rozumieniu aktualnych i nadchodzących zmian, mobilizuje do indywidualnych poszukiwań unikalnych form ekspresji, inspirujących rozwiązań, nowoczesnych idei i niepowtarzalnych koncepcji.

Wykładowcy VIAMODA to aktywni zawodowo eksperci z kraju i zagranicy, działający w przemyśle mody oraz branży kulinarnej, a także dydaktycy z bogatym dorobkiem naukowym z pogranicza sztuki, designu, mody czy kunsztu kulinarnego.

Oferujemy profesjonalne pracownie, w których studenci poznają tajniki technologii wytwarzania, projektowania, struktury i jakości odzieży oraz mechanizmy sterowania procesami produkcyjnymi w przemyśle odzieżowym, a także oddawane właśnie Laboratorium Smaku czyli przestrzenie kuchenne, idealne do eksplorowania tajników gotowania, projektowania dań i eksperymentów kulinarnych – mówi M.  Lesiakowska-Jabłońska.

Strona praktyczna studiów realizowana jest m.in. w oparciu o szeroką i systematycznie rozwijaną współpracę partnerską z zagranicznymi instytucjami gospodarczymi, a także instytucjami wspierającymi rozwój tych rynków w Europie i na świecie. Specjalności z obszaru fashion dodatkowo obejmują ścisłą kooperację z markami modowymi oraz firmami przemysłu odzieżowego, zaś specjalność food design m.in. współpracę ze światowymi markami sprzętu kuchennego i gastronomicznego, a także globalnymi markami przemysłu spożywczego, ale również lokalnymi restauracjami i pracowniami projektowymi.

Odpowiadając na potrzeby rynku w bieżącym roku akademickim Uczelnia aplikuje do MNiSW o udzielenie uprawnień do prowadzenia studiów na autorskim kierunku sztuka kulinarna (culinary art). 

 

Anna Knapek

nasze publikacje poznaj nasz zespół zostań symbolem gala 2013