powrót

PROFIty ze zdrowej żywności

Polacy coraz częściej sięgają po zdrową żywność, a producenci to zauważają i odnoszą sukces. Dobry przykład stanowi tu Wielkopolska Wytwórnia Żywności PROFI, której dynamicznie rozwijające się portfolio to od dawna nie tylko pyszne pasztety.

 

Coraz szybsze tempo życia powoduje rosnące zainteresowanie konsumentów żywnością wygodną i szybką w użyciu a także pokrywającą zapotrzebowanie na wartości odżywcze i dostarczającą energii. O popularności tej grupy żywności świadczy jej duża różnorodność na rynku, dostępność w niemal każdym sklepie oraz niewątpliwie walory związane z krótkim czasem jej przygotowywania.

Wielkopolska Wytwórnia Żywności PROFI w Grabowie nad Prosną udowodniła, że dania gotowe nie zawsze muszą oznaczać żywność wysokoprzetworzoną, do której w procesie technologicznym dodano szereg substancji dodatkowych i które niczym nie przypominają dań przygotowywanych w domowej kuchni.

Od ponad 20 lat stawiamy na wysoką jakość produktów. Używamy składników pozyskanych od najlepszych hodowców mięs i producentów jaj czy warzyw. Nie stosujemy sztucznych dodatków oraz substytutów naturalnych surowców a trwałość naszych produktów zapewnia obróbka termiczna. Przyprawiamy oryginalnymi przyprawami i ziołami, nie dodajemy glutaminianu sodu. W oparciu o tradycyjne receptury przekazujemy w ręce naszych klientów produkt smaczny, zdrowy i bezpieczny – przekonuje Jerzy Koszarny, prezes zarządu Wielkopolskiej Wytwórni Żywności PROFI Sp. z o.o. sp. k.

Flagowym produktem spółki są pasztety. Łatwo je odnaleźć na sklepowych półkach, ponieważ firma produkuje je od samego początku w aluminiowym kubeczku z charakterystycznym logo. To ergonomiczne, lekkie opakowanie stało się już symbolem tradycyjnego Wielkopolskiego pasztetu PROFI. Jednak Polacy pokochali PROFI nie tylko za opakowanie, ale i za smak. Wielkopolska spółka ma bowiem do zaoferowania szeroką paletę produktów: od pasztetów z drobiem w różnych konfiguracjach smakowych, a także pasztety z błonnikiem, który znany jest ze swoich cennych właściwości zdrowotnych, aż po pasztety dworskie typu premium, grubo mielone, pakowane w słoiczkach dla smakoszy pasztetu z gęsi, królika, jelenia, kaczki czy dzika.

Cały proces technologiczny opiera się na bardzo wysokiej jakości surowców. Jeśli na opakowaniu napisaliśmy, że pasztet zawiera w swoim składzie pomidora, paprykę, pieczarkę czy też zielony pieprz, to klient faktycznie je tam znajduje. Sposób produkcji, najwyższa higiena i kwalifikowane surowce to czynniki, które decydują o tym, że klienci od lat mają zaufanie do naszej marki.– mówi Jerzy Koszarny, prezes zarządu WWŻ PROFI Sp. z o.o. sp. k.

 

 

Nie tylko pasztety

 

Dzięki inwestycjom w kapitał ludzki, nowoczesny park maszynowy i infrastrukturę a także dzięki kreatywności i stawianiu na innowacyjność – firma dynamicznie się rozwija. Jest dziś liderem w produkcji pasztetów drobiowych, posiadając 50% rynku. Świetnie radzi sobie również w obszarze dań gotowych takich jak zupy, dania w słoikach oraz nowości jakimi są sałatki „Sunny Salads”. Istotne elementy asortymentu stanowią również zupy „Kubek pełen smaku” – pierwsza zupa instant w płynie. Firma w swoim portfolio posiada również pasty smakowe, które można przygotować na zimno i ciepło np. w piekarniku czy tosterze. Produkty marki PROFI goszczą więc na stołach Polaków od śniadania, poprzez lunch, obiad i kolację. Pakowane w nowatorskie opakowania z folii aluminiowej zupy tzw. „mokre” łączą smak tradycyjnych, domowych zup takich jak : pomidorowa, ogórkowa, grochówka, barszcz ukraiński, flaki, kapuśniak czy żurek z nowoczesnym, wygodnym i bezpiecznym opakowaniem. Można też zjeść drugie danie: pulpety w sosie pomidorowym czy grzybowym, tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym, fasolkę po bretońsku z kiełbasą wieprzową, czy wreszcie nasz polski tradycyjny bigos z mięsem wieprzowym. – Myślimy też o tych, którzy wiele godzin spędzają w biurze lub na uczelni. Konsumenci aktywni zawodowo czy studenci znajdą w naszej ofercie m.in. „Kubek Pełen Smaku”, czyli pożywną zupę instant, którą wystarczy przełożyć do kubka, zalać gorącą wodą i wymieszać. Taka opcja „nasyci” każdego, kto szuka dobrej jakości produktu, gotowego dosłownie w minutę i mieszczącego się w każdej torebce czy plecaku.– mówi Wioletta Kosma, wiceprezes zarządu ds. produkcji.

 

Innowacyjnie, zdrowo i odpowiedzialnie

 

Na koniec nie można nie wspomnieć, że PROFI to także duża innowacyjność. Biorąc pod uwagę zmieniające się trendy żywieniowe, firma zadbała o tych, którzy coraz częściej szukają w szybkich daniach elementów zdrowego odżywiania. Dania chłodzone takie jak: sałatki bezglutenowe, sałatki skomponowane z myślą o osobach liczących kalorie (z brązowym ryżem, pełnoziarnistymi makaronami, kaszami), bezmięsne dla wegetarian czy stanowiące źródło białka dla spędzających wolny czas na siłowni tym bardziej, że sałatki Sunny Salads zamknięte są w wygodnych opakowaniach z dołączonym widelcem. Ofertę uzupełnia coraz to bardziej popularny Hummus, zaproponowany również w kilku wersjach smakowych. Hummus to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych dostępnych na wyciągnięcie ręki.

Za wysoką jakość produkcji, pasję i dbanie o klienta, redakcja Monitora Biznesu nominowała produkty marki PROFI do tytułu Symbol Dobrego Smaku 2015.

 

Dariusz Brombosz

 

nasze publikacje poznaj nasz zespół zostań symbolem gala 2013